De bril heeft een lange en fascinerende geschiedenis, die teruggaat tot de oudheid. In dit artikel zullen we de oorsprong van de bril en de ontwikkeling ervan door de eeuwen heen verkennen. We zullen ingaan op de eerste bril, voor wie het oorspronkelijk bedoeld was, wanneer het in Europa geïntroduceerd werd en wanneer lenzen werden ontwikkeld. Interesse in een bril? Bekijk is Meijler Optiek Wekendam.
De eerste bril
De oorsprong van de bril kan worden herleid tot de Romeinse tijd, waar de Romeinen kleine glazen bollen gevuld met water gebruikten om teksten te vergroten. De eerste echte bril werd echter rond 1286 in Italië gemaakt. Deze vroege brillen bestonden uit twee glazen lenzen, die in een montuur van leer, bot of metaal werden geplaatst en op de neus werden geklemd.
Voor wie was het oorspronkelijk bedoeld
De eerste brillen waren voornamelijk bedoeld voor monniken, geestelijken en geleerden, die veel tijd besteedden aan het lezen van manuscripten en boeken. Deze vroege brillen waren ontworpen om presbyopie te corrigeren, een natuurlijke verouderingsverschijnsel waarbij het vermogen om dichtbij te zien afneemt. De bril stelde hen in staat om langer te lezen en te studeren zonder ongemak of vermoeide ogen.
Wanneer kwam het in Europa
Hoewel brillen oorspronkelijk in Italië werden uitgevonden, verspreidden ze zich snel door Europa. Tegen het einde van de 13e eeuw werden brillen al in landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje geproduceerd. De 15e en 16e eeuw zagen een enorme toename van de populariteit van brillen, met name door de uitvinding van de drukpers, die lezen toegankelijker maakte voor de gewone bevolking.
Wanneer kwamen lenzen
De ontwikkeling van lenzen begon in de 16e eeuw, toen wetenschappers zoals Leonardo da Vinci experimenteren met het idee van contactlenzen. Echter, het duurde tot de 19e eeuw voordat er bruikbare contactlenzen werden gemaakt. In 1887 werd de eerste succesvolle contactlens gemaakt van glas, die direct op het oog werd geplaatst. In 1936 werden de eerste plastic contactlenzen geïntroduceerd, wat leidde tot verdere verbeteringen in comfort en draagbaarheid.