Het huren van een aanhanger kan voor diverse doeleinden handig zijn. Ga je bijvoorbeeld verhuizen, grofvuil wegbrengen of zware goederen vervoeren, dan is een aanhanger ideaal. Wil je een aanhanger huren in Breda of in een andere omgeving, dan is dit artikel perfect voor jou. We bespreken waar je nu precies op moet letten bij het huren van zo’n aanhanger, zodat je goed voorbereid op pad gaat.

Grootte en draagvermogen

Bij het selecteren van een aanhanger is het van belang dat je vooraf goed inschat hoeveel ruimte je nodig hebt. Het lijkt misschien aantrekkelijk om voor een grotere aanhanger te gaan “voor het geval dat”, maar grotere aanhangers kunnen moeilijker te manoeuvreren zijn en kunnen meer geld kosten. Daarnaast moet je letten op het draagvermogen van de aanhanger. Je wilt immers niet dat de aanhanger het gewicht van je lading niet kan dragen. Het is verstandig om een inschatting te maken van het totale gewicht van je lading en dit te vergelijken met het maximale draagvermogen van de aanhanger.

Veiligheid en verlichting

Veiligheid staat altijd voorop. Controleer voor vertrek of de aanhanger goed vastzit aan het trekkend voertuig. Daarnaast is de verlichting van een aanhanger een cruciaal aspect van veiligheid. Voordat je vertrekt, moet je controleren of alle verlichting, zoals de remlichten, richtingaanwijzers en achterlichten, naar behoren werkt. Een defecte lamp kan niet alleen een boete opleveren, maar ook gevaarlijke situaties veroorzaken op de weg.

Verzekering en borg

Wanneer je een aanhanger huurt, is het essentieel om te informeren naar de verzekeringsvoorwaarden. Is de aanhanger bijvoorbeeld verzekerd voor schade van buitenaf of eventuele diefstal? En hoe zit het met de borg? Vaak vraagt een verhuurbedrijf een borgsom die je terugkrijgt wanneer je de aanhanger in goede staat retourneert. Het is verstandig om van tevoren te weten hoe hoog deze borg is en onder welke voorwaarden je deze terugkrijgt.

Rijbewijs en ervaring

Niet iedereen mag zomaar met elke aanhanger de weg op. Afhankelijk van het gewicht van de aanhanger en de lading heb je mogelijk een BE-rijbewijs nodig. Zorg dat je vooraf checkt welk rijbewijs vereist is voor de aanhanger die je wilt huren. Daarnaast is ervaring met het rijden met een aanhanger een pré. Als je er nog nooit mee hebt gereden, kan het nuttig zijn om vooraf even te oefenen, bijvoorbeeld op een leeg parkeerterrein, zodat je vertrouwd raakt met het rijden en parkeren met een aanhanger.