Elk jaar worden talloze huiseigenaren in Nederland geconfronteerd met de onaangename verrassing van een lekkend dak. Zelfs in steden waar weersomstandigheden over het algemeen gematigd zijn, blijft daklekkage in Breda en op andere plekken een veelvoorkomend probleem. Wat de meeste mensen zich echter niet realiseren, is dat de zichtbare tekenen van lekkage slechts het topje van de ijsberg zijn. In dit artikel bespreken we waarom daklekkage vaak meer schade aanricht dan je op het eerste gezicht zou denken.

Structurele schade aan je woning

Daklekkage is niet alleen een probleem vanwege de zichtbare vochtvlekken die het op muren of plafonds achterlaat. Het vocht dat door een lek sijpelt, kan zich verspreiden naar de structurele elementen van je woning, zoals de balken, steunmuren en fundering. Deze houten en betonnen structuren zijn niet ontworpen om langdurig aan vocht te worden blootgesteld. Als gevolg hiervan kunnen ze gaan rotten of corroderen. Dit kan op zijn beurt leiden tot kostbare reparaties of zelfs structurele problemen die de stabiliteit van de woning in gevaar kunnen brengen. Helaas blijft dergelijke schade vaak onopgemerkt totdat het te laat is, omdat ze zich achter de muren of onder de vloeren bevinden.

Schimmel en gezondheidsrisico’s

Een ander gevaarlijk aspect van daklekkage is de vorming van schimmel. Wanneer vocht zich ophoopt op plaatsen waar het niet snel kan verdampen, vormen zich ideale omstandigheden voor schimmelgroei. Schimmelsporen kunnen zich gemakkelijk verspreiden in de lucht en worden ingeademd door de bewoners van het huis. Sommige soorten schimmels kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken, variërend van allergische reacties en ademhalingsproblemen tot meer ernstige aandoeningen, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Bovendien is het verwijderen van schimmel niet alleen kostbaar, maar vaak ook tijdrovend en vereist het de hulp van professionals om ervoor te zorgen dat de schimmel volledig is uitgeroeid.

Waardedaling van de woning

Buiten de directe schade aan de woning en de gezondheidsrisico’s voor de bewoners, kan een aanhoudende daklekkage ook leiden tot een waardedaling van de woning. Potentiële kopers zijn vaak terughoudend om een huis te kopen dat tekenen van daklekkage vertoont, omdat ze weten dat er mogelijk verborgen schade is. Zelfs als de lekkage is verholpen, kunnen de zichtbare tekenen ervan, zoals verkleurde muren of plafonds, de waarde van je woning drukken. Bovendien kan het voor huiseigenaren moeilijk zijn om een huisverzekering af te sluiten tegen een redelijk tarief als er in het verleden sprake was van ernstige lekkages.